NYHETSARKIVET
5 dec 2019 14:09
På tisdag kan TV4 och C More släckas hos Com Hem och Boxer
"En tredjedel av Sveriges hushåll kan bli utan TV4-kanalerna och C More från och med midnatt den 10 december. Telia måste göra sitt val. Staten måste göra sitt val. Klockan tickar medan vi fortsatt efterfrågar en seriös motpart vid förhandlingsbordet", skriver Tele2:s vd Anders Nilsson i ett debattinlägg idag i Expressen. Detta efter att Tele2 och Bonnier Broadcasting ännu inte nått någon överenskommelse för sändningsrättigheter.

Redan förra veckan uttryckte Nilsson farhågor över att Telia inte verkade intresserade av samtal. Och nu är det bara fem dagar kvar att komma överens. Sedan stängs TV4-kanalerna och C More ner för Com Hem- och Boxer-kunder.

"Huvudfrågan i förhandlingarna är inte hur mycket den ena eller andra rättigheten ska kosta. Det handlar om just tillgänglighet, valfrihet och konkurrens: Ska det vara möjligt för alla tittare att streama TV4 via till exempel mobiler och plattor? Den yngre generationen överger redan traditionell tv och förväntar sig att själva kunna välja vad, när och hur de tittar på tv. Trögheten i förhandlingarna väcker därför två viktiga frågor: Vill Telia begränsa TV4 till främst Telia-kunder? Vill staten verka för fortsatt digitalisering av svensk tv i linje med kommande generationers förväntningar?
Vi tolkar det som att Telia vill krama ur mer värde från TV4 genom att begränsa spridningen till så få distributörer som möjligt; man vill skapa en marknad där högst två distributörer kan möta tittarnas krav. Den tidigare ambitionen att konkurrera med Netflix och HBO verkar vara som bortblåst. Tänker man offra TV4:s räckvidd och reklamintäkter, för att minska Telias mångåriga kundtapp? Telia står inför ett tydligt vägval", skriver Nilsson.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561